Vacature: technisch secretaris / m.e.r. specialist ontwikkelingssamenwerking

25 May 2021

Kom jij bij ons werken?

De Commissie m.e.r. is een onafhankelijke Nederlandse stichting die zowel in Nederland als in het buitenland werkt. In Nederland ligt de focus op het adviseren van overheden over de inhoud van milieueffectrapporten. In het buitenland ondersteunt de Commissie m.e.r. ontwikkelingslanden bij de versterking van hun milieu- en sociale effectrapportages door advies en capaciteitsontwikkeling. 

Door het werk van de Commissie beschikken overheden bij hun besluiten over de noodzakelijke kennis over milieu, klimaat en leefomgeving in brede zin. Hierdoor zijn deze besluiten van betere kwaliteit, beter onderbouwd en breder gedragen. De Commissie m.e.r. telt ca 40 medewerkers op het secretariaat en heeft een netwerk van ruim 300 externe deskundigen.

Organisatie en functie

Wij zoeken een nieuwe collega voor onze internationale afdeling. Dankzij subsidie van de Nederlandse overheid werken wij als onafhankelijk kenniscentrum met vooral lage-inkomenslanden aan de verbetering van hun m.e.r.-praktijk. In de functie van ‘secretaris/m.e.r.-specialist’ lever jij daar een belangrijke bijdrage aan:

  • Als secretaris van werkgroepen stuur je experts aan die namens de Commissie overheden onafhankelijk adviseren over de kwaliteit van hun m.e.r.-processen en -rapporten.
  • Als m.e.r.-specialist analyseer je sterkte en zwakte van m.e.r.-systemen en werk je waar nodig aan versterking van die systemen door bijvoorbeeld het coachen van overheden, trainen van NGO’s, meeschrijven aan regelgeving of versterken van kenniscentra.

Wat bieden we...

Wij bieden je een uitdagende baan, met Nederland als uitvalsbasis en de wereld als je werkterrein, met op dit moment focus op Afrika en Midden-Oosten. Je reist regelmatig naar de landen waar jouw programma’s lopen. Je wordt deel van ons hechte team van 15 mensen die zelfstandig en in regioteams hun programma’s uitvoeren, maar ook graag hun ervaring met elkaar delen en kritisch met elkaar sparren. Wees dus voorbereid op een steile leercurve! Door de multidisciplinaire aard van ons werk biedt deze baan je de mogelijkheid om je breed te ontwikkelen.

...en waar zijn we naar op zoek

Jij hebt minstens 10 jaar ervaring opgedaan met ontwikkelingssamenwerking en hebt ook enige tijd in een lage-inkomensland gewerkt, bij voorkeur in de Sahelregio. Daardoor ken je zowel de context van de Nederlandse internationale samenwerking, als die van lage-inkomenslanden. Ook heb je gevoel voor bestuurlijke verhoudingen en belangen die een rol spelen bij besluitvorming en ben je een uitstekende netwerker. Je bent goed op de hoogte met m.e.r., zowel theoretisch als in de praktijk, en hebt veel ervaring met opzetten en uitvoeren van capaciteitsontwikkeling. Je kunt goed luisteren, snel en kernachtig formuleren en inspirerend spreken en coachen. Vloeiend schrijven en spreken in het Engels en het Frans is een must, en Arabisch is een pré. Een juridische achtergrond in een voor m.e.r. relevant onderwerp zou een extra bonus zijn omdat we de juridische kennis in ons team willen versterken.

We zoeken iemand voor 4-5 dagen per week. Afhankelijk van je kennis en ervaring ligt je salaris tussen € 3.980 en € 6.590 bruto per maand op basis van een 40-urige werkweek, inclusief een premievrij pensioen. Na een proefmaand starten we met een jaarcontract. Gaat het goed, dan is een verlenging met twee jaar in ieder geval mogelijk, waarna een vast contract niet uitgesloten is. Dit laatste is afhankelijk van externe ontwikkelingen.

Interesse?

Is deze functie jou op het lijf geschreven? Stuur dan vóór 14 juni 2021 je cv en motivatiebrief naar Clien Waardenburg (personeelszaken eia.nl) o.v.v. ‘sollicitatie secretaris OS’. Voor vragen over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met Heleen Bijvank (ma t/m do ochtend 06-15665212).
De gesprekken voor deze functie zullen online plaatsvinden in de week van 25 juni a.s., of als dat mogelijk is, op ons kantoor in Utrecht.